Wim
Sitskoorn
Ik ben Wim Sitskoorn, arbeidsdeskundige, en ik werk sinds 2019 bij Expertise Human Capital. Mijn achtergrond ligt bij verzekeraars: commercie, strategie en verzekeringstechniek, met name op het gebied van inkomensverzekeringen. Ik heb destijds gekozen voor het beroep van arbeidsdeskundige omdat ik mij naast het zakelijke meer wilde richten op mensgerichte aspecten. Van die keuze heb ik nog geen dag spijt gehad.
Mensen begeleiden en ondersteunen in een lastige periode (letsel, arbeidsongeschiktheid) met het terugkrijgen van perspectief en regie, vind ik erg mooi aan dit vak. Daarnaast is het afwisselend: geen mens is immers hetzelfde. De ene keer liggen de mogelijkheden om een cliënt te ondersteunen voor de hand, de andere keer is het weer echt puzzelen. Die afwisseling vind ik leuk en ik denk dat het mij scherp houdt.
In de contacten met de opdrachtgevers probeer ik mijn visie en aanpak zo duidelijk mogelijk te maken. Dat komt de rest van mijn traject met de cliënt ten goede en zorgt voor een plezierige samenwerking. Ik ben blij dat ik dit werk doe bij EHC. Ik herken mij in hun kern- en cultuurwaarden, die in de praktijk van alledag worden bevestigd. En het is er zeer goed samenwerken met fijne en deskundige collega’s.
Ik woon in Zuid-Holland. In mijn vrije tijd ben ik graag buiten, al dan niet met onze hond. In onze tuin, fietsend in het Groene Hart of wandelend in het Haagse duin- en strandgebied. Ik houd van koken en lekker eten en kijk graag naar een goede film. Geschiedenis van de 20ste en 21ste eeuw heeft mijn bijzondere interesse.
De expertises van Wim
Arbeidskundig Advies
Een arbeidsdeskundige beoordeelt de belasting van werk in relatie tot de belastbaarheid van een cliënt. Deze onafhankelijke specialist brengt de haalbare doelen in kaart, herkent eventuele re-integratieknelpunten, draagt hiervoor oplossingen aan en begeleidt en ondersteunt de cliënt tijdens het re-integratietraject.
Would be
De arbeidsdeskundige kan ook worden ingezet ten behoeve van een onderzoek naar het verlies van arbeidsvermogen. Door enerzijds vast te stellen wat het arbeidsvermogen van iemand is, rekening houdend met de beperkingen. En anderzijds te onderzoeken wat het arbeidsvermogen van iemand zou zijn geweest, het ongeval weggedacht. Het zogenoemde ‘would be’ onderzoek.