Expertise E/Actueel/Artikel ADvisie: ‘Wat als het leven zoals je het kent ineens voorbij is?’

Artikel ADvisie: ‘Wat als het leven zoals je het kent ineens voorbij is?’

Esther Adriaansz Esther Adriaansz

Raphael deelt zijn indrukwekkende verhaal: "Drie jaar terug werd mijn leven plotsklaps opgeschud door een aanrijding met een vrachtwagen. Na een verblijf van twee weken in het ziekenhuis, waar ik te maken kreeg met een zware klap op mijn hoofd en meerdere botbreuken, veranderde alles. Op dat moment was ik 45 jaar oud, getrouwd met Roos en vader van twee pubers. Ik was actief bij de vrijwillige brandweer en bracht mijn weekends graag door op feestjes of bij de voetbalwedstrijden van mijn zoon. Ik had een vaste baan waar ik erg tevreden mee was. En toen gebeurde dit plotseling!"

Na de initiële schok voelde Raphael vooral opluchting dat hij het ongeluk had overleefd en er redelijk goed vanaf was gekomen. Maar na maanden van revalidatie rees de vraag: hoe moest het nu verder?

Raphael deelt: "Ik kon mijn werk niet meer uitvoeren, financiële zorgen stapelden zich op en mijn geluksgevoel nam af. Ik wilde zo graag vooruit in het leven, maar ik wist niet hoe. Ik wilde er weer zijn voor mijn gezin en aan het werk gaan, maar er kwam zoveel op mij af. De bedrijfsarts, de verzekeraar, een advocaat, UWV. Ik werd hier nogal onzeker van en de stress nam alleen maar toe. Daarom was het zo fijn dat ik professionele hulp kreeg van een arbeidsdeskundige om me te ondersteunen bij mijn re-integratie."

“Hulp van mensen die weten wat ze doen" Raphael vervolgt: "Ik had een goede klik met mijn arbeidsdeskundige, Esther zat letterlijk naast me aan de keukentafel. Samen onderzochten we wat de knelpunten, mijn behoeften en mogelijkheden waren en samen stelden wij een plan op. Ik ging weer geloven in een nieuwe toekomst, waardoor ik me erbij neer kon leggen dat ik mijn eigen werk niet meer kon doen."

Raphael gaat verder: "Esther heeft mij bijna 2 jaar begeleid. Ik voelde me echt gesteund en merkte dat zij mij met geduld, oprechte interesse en expertise weer op de goede weg hielp. Ik ben nu 3 jaar verder en ik heb een baan waar ik met veel plezier naartoe ga. Ik sta weer regelmatig langs de lijn en ga af en toe bij mijn vrienden van de vrijwillige brandweer langs voor een kop koffie. Het leven zal nooit meer zo worden als voorheen, maar ik ben dankbaar dat ik weer voor mijn gezin kan zorgen."

Esther is werkzaam bij Expertise Human Capital (EHC) en 24 jaar als arbeidsdeskundige gespecialiseerd in letselschadezaken. Esther: “Mijn doel is het bieden van nieuw perspectief aan mensen die door een ongeluk problemen krijgen ten aanzien van gezondheid, arbeid en inkomen. De vaste regels en kaders van de WvP en Wia zijn voor de ‘letsel’-arbeidsdeskundige gelukkig niet leidend: de tijd, ruimte en middelen die nodig zijn, stellen wij in overleg met de opdrachtgevers (de verzekeraar en de belangenbehartiger) vast. Hierdoor is er vaak veel meer mogelijk dan binnen de WvP of Wia. Werken ‘in letsel’ verveelt geen dag. Want wat voor de één de perfecte oplossing is, helpt de ander weer nét niet.
Ieder mens is uniek en iedereen kan een ongeval overkomen. Het elke keer op zoek gaan naar de beste oplossing, zorgt ervoor dat dit vak mij blijft fascineren. Want ik neem pas afscheid van mijn
cliënt als het doel echt bereikt is. Dat geeft mij betekenis, voldoening en het motiveert om me maximaal in te zetten voor elke cliënt.

Esther Adriaansz

Esther Adriaansz

Bekijk profiel